Ο Αυστραλός Ρολφ Χάρις, πρώην παρουσιαστής-σταρ του BBC, ο οποίος καταδικάστηκε το 2014 για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, πέθανε σε ηλικία 93 ετών από καρκίνο, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο PA.

Ο Χάρις πέθανε στις 10 Μαΐου στο σπίτι του, στο χωριό Μπρέι του νοτιοδυτικού Λονδίνου, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου του. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι πέθανε «γαλήνια, περιστοιχισμένος από συγγενείς και φίλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κηδεία του τελέστηκε κρυφά. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι έξω από το σπίτι του θεάθηκε ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο με φιμέ τζάμια.

Ο πρώην πρωταθλητής κολύμβησης, στον οποίο είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (του αφαιρέθηκε το 2015), ήταν μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ζωγράφισε ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ όταν εκείνη έκλεισε τα 80 και τραγούδησε σόλο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, το 2012.

Μέχρι το 1993 ήταν παρουσιαστής της εκπομπής κινουμένων σχεδίων «Rolf’s Cartoon club». Συμμετείχε και σε ένα βίντεο, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της παιδεραστίας, με τίτλο «Τα παιδιά ξέρουν να λένε όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014 ωστόσο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και εννέα μηνών για σεξουαλική επίθεση εναντίον τεσσάρων ατόμων ηλικίας 8-19 ετών μεταξύ 1968-1986. Την εποχή εκείνη είχαν αποκαλυφθεί πολλά παρόμοια σκάνδαλα παιδεραστίας στη Βρετανία, μετά την υπόθεση του Τζίμι Σάβιλ, στα τέλη του 2012. Ο Σάβιλ, άλλος πολύ γνωστός παρουσιαστής του BBC, πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών. Σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ τον θεωρεί «το χειρότερο σεξουαλικό αρπακτικό» της χώρας, που δρούσε κυρίως σε νοσοκομεία, όπου υποτίθεται ότι συμμετείχε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Το 2017 ο Ρολφ Χάρις απαλλάχθηκε για την κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος τριών γυναικών και αποφυλακίστηκε την ίδια χρονιά.

Εργαζόταν για τη βρετανική τηλεόραση από το 1953, ενώ ως τραγουδιστής εμφανίστηκε πολλές φορές στο Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι και ηχογράφησε πολλά τραγούδια. Ένα από αυτά, το «Two Little Boys», αφηγείται την ιστορία δύο νέων που μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του πολέμου και έφτασε στο Νο. 1 των βρετανικών charts.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταδίκη του προκάλεσε σοκ στη Βρετανία και την Αυστραλία, τη γενέτειρά του, όπου θεωρείτο «εθνικός ήρωας» μολονότι είχε φύγει από τη χώρα σε ηλικία 22 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης