Οι ερωτικές σκηνές μεταξύ ομοφύλων και οι αποκαλύψεις για τη βιομηχανία της πορνογραφίας στοίχισαν πολύ ακριβά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Έξι χρόνια μετά την προβολή των επεισοδίων  με τίτλο «Σεξ με το ίδιο φύλο» και «Μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» της σειράς των εκπομπών «Pornucopia» και «Sex and Shopping», το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι ο τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ που του είχε επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ειδικότερα, το ΣτΕ  απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο σταθμός και υποστήριξε ότι η εκπομπή που προβλήθηκε το 2009 και είχε ως αντικείμενο το γύρισμα ταινιών πορνό «δεν έχει τη στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης», αλλά «ούτε ενέχει τον απαιτούμενο σεβασμό στην αξία του ανθρώπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΣΡ υπογράμμιζε ότι το γεγονός πως τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα δεν σημαίνει πως δεν πρέπει «να έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου» σημειώνοντας, μάλιστα, πως σε δύο εκπομπές της επίμαχης σειράς, υπήρξε η προτροπή «θα μπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών».

Από την πλευρά του ο ΣΚΑΪ αντέτεινε ότι οι εν λόγω εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ, ο οποίος παράγει ποιοτικά προγράμματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος ζητούσε την ακύρωση ή μείωση του προστίμου κρίνοντας παράλληλα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «αποκαλυπτικές» εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών με λεσβιακό σεξ και με ομοφυλοφιλικό μεταξύ αντρών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του επεισοδίου «Σεξ με το ίδιο φύλο» φιλοξενούνταν δηλώσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και πρωταγωνιστές ταινιών πορνό οι οποίοι μιλούσαν για τη βιομηχανία του γκέι πορνό. Όπως έλεγαν, κάθε χρόνο κυκλοφορούν 11.000 πορνοταινίες, από τις οποίες το 80% περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή στην οποία γυναίκες κάνουν σεξ μεταξύ τους.

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι η βιομηχανία του γκέι πορνό υπολογίζεται στο 1 δις το χρόνο και οι πορνοστάρ τέτοιων ταινιών μπορούν να βγάλουν έως και 3.000 ευρώ δολάρια για μια σκηνή σεξ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για εποχές οικονομικής δυσπραγίας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης