ΜΜΕ: Τα Deals κορυφής και οι στρατηγικές των εκδοτών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 21:06
ΜΜΕ: Τα Deals κορυφής και οι στρατηγικές των εκδοτών
ΠΚ

Τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά την Πέμπτη που μας πέρασε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Γενική Συνέλευση της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ». Μοναδικό θέμα στην ατζέντα η ψήφιση νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τα «κουκιά» ήταν μοιρασμένα. Η πλευρά Βαρδινογιάννη συνεπικουρούμενη από τον Βαγγέλη Μαρινάκη διέθεταν την πλειοψηφία η οποία θα μεταφραζόταν και στην σύνθεση του Δ.Σ. Έτσι και έγινε.

Η μειοψηφία ωστόσο, η πλευρά Ιβάν Σαββίδη δεν έμεινε σιωπηλή. Αυτό δεν αναμενόταν. Πρότεινε άμεσα την ενεργοποίηση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου και δήλωσε πώς η πλευρά του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία ήταν έτοιμη να συμμετέχει στην αύξηση αυτή με 25 εκατομμύρια ευρώ. Υπό έναν όρο. Να εξοφληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι. Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης αρνήθηκαν να αποδεχθούν το σχέδιο αυτό. Ο Ιβάν Σαββίδης επέμενε και δήλωσε πώς θα καταβάλλει αυτό όλο το ποσό της αύξησης. Τουτέστιν 75 εκατομμύρια αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία. Κατέληξαν στο εξής.

Θα επιλεγεί ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ο οποίος και θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές το σχέδιο εξυγίανσης της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ» η οποία προϋποθέτει και ουσιαστικό «κούρεμα» των χρεών προς τράπεζες και προμηθευτές. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Αυγούστου οπότε και λήγει το καθεστώς προστασίας που απολαμβάνει η επιχείρηση βάσει του άρθρου 106. Αν δεν συμβεί αυτό και δεν θα έχουν καταλήξει πιστωτικά ιδρύματα και οι μέτοχοι σε ένα deal τότε το MEGA θα πρέπει να κλείσει. Μετά από αυτές τις διαδικασίες θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου, «έτσι ώστε τα λεφτά να πιάσουν τόπο», φέρεται να δήλωσε η πλευρά Βαρδινογιάννη.
Οι εργαζόμενοι στο MEGA οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα είναι έξω φρενών βεβαίως αφού για άλλη μία φορά θα είναι οι τελευταίοι στους οποίους θα δώσει κάποιος προσοχή

Οι εργαζόμενοι στο MEGA οι οποίοι πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα είναι έξω φρενών βεβαίως αφού για άλλη μία φορά θα είναι οι τελευταίοι στους οποίους θα δώσει κάποιος προσοχή. Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν προτεραιότητα, το διαπίστωσε ο καθένας και στην περίπτωση του ΔΟΛ αλλά και στην διαδικασία εκποίησης της «ΠΗΓΑΣΟΣ». Αναμένονται εξελίξεις λοιπόν. Βεβαίως από την Πέμπτη άρχισαν να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο MEGA.

Οι «παλαιότεροι» θυμήθηκαν τον Ηλία Τσίγκα δεδομένου ότι κάποια στιγμή η πλευρά Βαρδινογιάννη φέρεται να δήλωσε πώς ο νέος «Διευθύνων» θα πρέπει να γνωρίζει το μαγαζί, να διαθέτει πείρα, να ξέρει καλά την αγορά κλπ ώστε να είναι σε θέση να διασφαλίσει μία αναπτυξιακή τροχιά για την επιχείρηση. Οι νεώτεροι ωστόσο θυμήθηκαν πώς κάποια άλλα ονόματα κυκλοφορούν στην μηντιακή πιάτσα και που αυτήν την στιγμή είναι «ελεύθερα βαρών και ευθυνών». Υπενθυμίζεται πώς ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του διδύμου Βαρδινογιάννη – Μαρινάκη που διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών.

Τα ονόματα λοιπόν που ακούγονται είναι αυτό του Λάμπη Ταγματάρχη ο οποίος προσφάτως αποχώρησε από την ΕΡΤ και ο επίσης προσφάτως αποπεμφθείς μετά επαίνων από τον Γιάννη Αλαφούζο, Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει εκφράσει την επιθυμία του να συμμετέχει στο εγχείρημα του «Νέου MEGA» . Μένει επίσης και μία άλλη υποψηφιότητα, του ήδη Γενικού Διευθυντή του STAR Πάνου Κυριακόπουλου ο οποίος ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης της πλευράς Βαρδινογιάννη φιλοδοξεί να ηγείται «συνολικά» του τηλεοπτικού οχήματος της επιχειρηματικής οικογένειας.

​Ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιμένουν πώς ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο αλλαγής ιδιοκτησίας του «ΔΟΛ» και της «ΠΗΓΑΣΟΣ». Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετοΤι θα συμβεί όμως με τον STAR. Εκεί διίστανται οι απόψεις. Είναι δεδομένο πώς η πλευρά Βαρδινογιάννη γράφει απώλειες της τάξης του 1,2 εκατ ευρώ τον μήνα, κάπου 14 εκατ. τον χρόνο ενώ προκύπτει πώς το σύνολο των χρεών της επιχείρησης σε Δημόσιο και Τράπεζες (χρέος που εξυπηρετείται) αγγίζει τα 92 εκατομμύρια ευρώ.

Ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιμένουν πώς ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο αλλαγής ιδιοκτησίας του «ΔΟΛ» και της «ΠΗΓΑΣΟΣ». Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή η σύμπραξη Αλαφούζου – Βαρδινογιάννη με μείωση των λειτουργικών εξόδων και των δύο πλευρών (κοινό τεχνικό προσωπικό, κοινή αίθουσα σύνταξης κλπ) καταδεικνύει πώς η πλευρά Βαρδινογιάννη σχεδιάζει να διατηρήσει τον STAR μειώνοντας ωστόσο τις ετήσιες απώλειες σε ρευστό.Ποιος θα «τρέξει» την «ΠΗΓΑΣΟΣ»

Την Πέμπτη το απόγευμα κατά πληροφορίες ο Ιβάν Σαββίδης, το νέο «αφεντικό» της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου, ανακοίνωσε σε επιτελικά στελέχη της «ΠΗΓΑΣΟΣ» πώς το management των εφημερίδων «ΕΘΝΟΣ» και «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» καθώς και των περιοδικών αναλαμβάνει εφεξής ο Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης του ενημερωτικού ιστοτόπου news247, προέδρου της ελληνικής ηλεκτρονικής έκδοσης της «Huffington Post» αλλά και συνεταίρου με την πλευρά Μπόμπολα ( συγκεκριμένα με την σύζυγο του Φώτη Μπόμπολα, κυρία Μανουσάκη) στη στοιχηματική εταιρεία «Stoiximan.gr».

​Πριν ακόμη την εκποίηση της «ΠΗΓΑΣΟΣ» ο Δημήτρης Μάρης είχε εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της οικονομικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Τελικά αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των εντύπων εν ονόματι του Ιβάν ΣαββίδηΟ Δημήτρης Μάρης είναι χορηγός της φανέλας του ΠΑΟΚ. Είναι και παλιός γνώριμος του MEGA, αν και στην τελευταία φάση της περιπέτειας του καναλιού, καθότι είχε εμφανιστεί με ένα σχετικά μικρό ποσό (3-4 εκατ ευρώ) στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του τηλεοπτικού σταθμού. Πριν ακόμη την εκποίηση της «ΠΗΓΑΣΟΣ» ο Δημήτρης Μάρης είχε εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της οικονομικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Τελικά αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των εντύπων εν ονόματι του Ιβάν Σαββίδη. Βεβαίως οι μόνες «επιρροές» που δέχεται ο Δημήτρης Μάρης δεν είναι αυτές, οι οποίες είναι και αυτονόητες.

Πίσω από την «Huffington Post» ως γνωστόν εμφανίζεται η Μαριάννα Λάτση η οποία για πρώτη φορά «παραβαίνει» το δόγμα της οικογένειας και αναμιγνύεται, έστω και πολύ διακριτικά, με κάποιο μέσο ενημέρωσης, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση με ουσιαστική διεθνή εγγύηση υπερατλαντικής διάστασης. Είναι προφανές πώς παρακολουθούμε μία άσκηση ακριβείας επί λεπτών ισορροπιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το συγκρότημα τέως Μπόμπολα στη Μεταμόρφωση, η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσουν τα έντυπα «ΕΘΝΟΣ» και «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» με το νέο management , θα είναι φιλοκυβερνητική, την δε ευθύνη για να «τρέξει» το μαγαζί θα αναλάβει το δεξί χέρι του Δημήτρη Μάρη, ο Στέφανος Τζαννάκης, έμπειρο στέλεχος του πρώην ΔΟΛ (ΒΗΜΑ- ΝΕΑ) αλλά και της πρώην «ΠΗΓΑΣΟΣ» (ΕΘΝΟΣ). Είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα Μπόμπολα για να μετακομίσει στις επιχειρήσεις του Δημήτρη Μάρη και συγκεκριμένα στο news247. Η μετεγγραφή αυτή συνέπεσε με την έλευση στις επιχειρήσεις Μάρη και του Κώστα Αρβανίτη που μετακόμισε από τον «Κόκκινο» της Κουμουνδούρου στον 88,6 αλλά και του Πέτρου Ευθυμίου σε ρόλο εντεταλμένου συμβούλου που εγκαταστάθηκε και αυτός στον Όμιλο 24Media.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες του Δημήτρη Μάρη δεν περιορίζονται σε αυτά που αυτονόητα φαίνονται. Διαθέτει στοιχηματικές εταιρείες πέραν της “stoiximan.gr» με τον Φώτη Μπόμπολα, και στη Μάλτα, την Κύπρο και την Βουλγαρία. Δραστηριοποιείται επίσης στην διαφήμιση εμπλεκόμενος σε media shop αλλά και media houses . Επιχείρησε αλλά όχι με επιτυχία να διαδραματίσει ρόλο στον ΟΠΑΠ αλλά οι Τσέχοι κατάφεραν να τον περιορίσουν. Είναι ηλίου φαεινότερο πώς οι ιστοσελίδες ιδιοκτησίας Δημήτρη Μάρη ,ιδιαίτερα αυτές αθλητικού περιεχομένου, αποτελούν δεξαμενές για τις στοιχηματικές εταιρείες. Με λίγα λόγια η επιβίωση των sites του Δημήτρη Μάρη εξαρτάται από την έμμεση (ή άμεση;) χρηματοδότηση τους από τις εταιρείες στοιχήματος. Πρόκειται για έναν αέναο κύκλο αλληλεξάρτησης.

Τώρα πια το ουσιαστικό «στοίχημα» είναι τα έντυπα της «ΠΗΓΑΣΟΣ». Διότι ως γνωστόν οι εφημερίδες, ιδιαίτερα στην εποχή μας, θέλουν περισσή μαεστρία. Δεν φθάνουν ούτε οι δημόσιες σχέσεις ούτε οι «υψηλές» επαφές τρίτου και τέταρτου τύπου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 21:09