Την αντίθεσή του στο να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα η εξαγορά μεριδίου στη γερμανική Commerzbank από την ιταλική UniCredit, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στους Financial Times ανέφερε πως «οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Δεν θα πρέπει να έχει καμία σημασία εάν είναι γερμανική ή ιταλική τράπεζα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μία ισχυρή τράπεζα».
Επιπλέον υπενθύμισε ότι η ιταλική UniCredit προχώρησε σε εξαγορά του 9% της Alpha Bank, χωρίς αυτό να γίνει πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς πρωταθλητές που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους αμερικανικούς και χρειαζόμαστε διασυνοριακές συμφωνίες για να έχουμε πιο ισχυρές τράπεζες. Η εξαγορά του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit καλωσορίστηκε από την Ελλάδα», προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Στουρνάρας: Αποδυναμώνεται ο τραπεζικός τομέας
Ακόμη, ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι είναι «κατακερματισμένος» κατά μήκος των εθνικών συνόρων, προσθέτοντας ότι οι ανώτερες επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών οφείλονται κυρίως στο μεγαλύτερο μέγεθός τους και στη στενά ολοκληρωμένη εγχώρια αγορά.
Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η προστατευτική προσέγγιση της Γερμανίας αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απομακρύνοντας την πολυπόθητη τραπεζική ένωση, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τάχθηκε κατά της κίνησης της UniCredit να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία. Η UniCredit, έχοντας αποκτήσει το 9% της Commerzbank, αιφνιδίασε τη γερμανική κυβέρνηση, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 21%, εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσει κάθε νέα πώληση του εναπομείναντος 12% του μεριδίου της στην Commerzbank, αφού πούλησε το 4,5% σε μια συμφωνία-μπλοκ μετά την αγορά στην UniCredit νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.
«Οι εχθρικές κινήσεις [και] οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφώς», δήλωσε ο Σολτς.