Εντολή για την κατάρτιση ενός προσχεδίου εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Στο δημοσίευμα, πάντως, διευκρινίζεται ότι παρά την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «ανοιχτά» μέτωπα, με κυριότερο όλων το ζήτημα της «πνευματικής ιδιοκτησίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η εντολή του Τραμπ για τη δημιουργία του προσχεδίου, το οποίο θα περιγράφει τους όρους μια νέας εμπορικής συμφωνίας αποκωδικοποιείται ως θετικό μήνυμα, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του εμπορικού «πολέμου».

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ξι, με στόχο την αποκλιμάκωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο επιβολής νέων δασμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Twiteer, είχε κάνει λόγο για μια «μακρά και πολύ θετική συνομιλία, η οποία είχε ως κύρια εστίαση το εμπόριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσδοκίες των αναλυτών είναι ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένης και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που αναμένεται να έχουν οι δύο ηγέτες στη Σύνοδο των G-20, στην Αργεντινή, εντός του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, οι δύο οικονομικοί «γίγαντες» προχώρησαν στην επιβολή εκατέρωθεν δασμών, αρχής γενομένης με την ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα υπερβαίνουν τα 260 δισ. δολάρια, ενώ σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται και τα μέτρα του Πεκίνου εναντίον της Ουάσιγκτον

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης