Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ συζητούν τρόπους για τον περιορισμό των ροών χαρτοφυλακίου Αμερικανών επενδυτών προς την Κίνα, σε μια κίνηση που θα έχει επιπτώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούνται, καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαπραγματεύονται μια πιθανή ανακωχή στον εμπορικό τους πόλεμο, που πλήττει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και τους επενδυτές διεθνώς για περισσότερο από έναν χρόνο. Έρχονται επίσης καθώς η Κίνα καταργεί τα όρια για τις ξένες επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση των ροών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα αποτελεί έτσι ένα νέο μέσο πίεσης στην οικονομική διαμάχη των δύο χωρών και αναμένεται να προκαλέσει διαταραχές πολύ ευρύτερες εκείνων που ήδη προκαλεί ο πόλεμος δασμών.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ είναι η διαγραφή κινεζικών εταιρειών από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και ο περιορισμός της έκθεσης των Αμερικανών στην κινεζική αγορά, κυρίως με περιορισμό των επενδύσεων των κρατικών συνταξιοδοτικών funds.

Ακριβείς μηχανισμοί για την εξειδίκευση των μέτρων δεν έχουν προβλεφθεί και τα πάντα υπόκεινται στην τελική έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει δώσει το πράσινο φως για τη σχετική συζήτηση, σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι της Trump εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να θέσουν όρια στις κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται σε χρηματιστηριακούς δείκτες που διαχειρίζονται αμερικανικές εταιρείες, αν και δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο.

Περισσότερες κινεζικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σε μεγάλους δείκτες στους οποίους έχει πρόσβαση ένα ευρύ φάσμα επενδυτών.

Για παράδειγμα, εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν προστεθεί στους δείκτες της MSCI Inc. από πέρυσι – προκαλώντας ερωτήσεις από τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Marco Rubio και άλλα μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ισχυρότερους περιορισμούς στις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης