ΕΚΤ: Ναι στην αναβάθμιση του ESM, καυγάς για το όνομα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, 13:39
ΕΚΤ: Ναι στην αναβάθμιση του ESM, καυγάς για το όνομα
Θετική είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προοπτική να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και εν γένει ο ρόλος του στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Ωστόσο εμφανίζεται αντίθεση στην προοπτική ο μηχανισμός να αλλάξει όνομα και ειδικότερα στην πρόταση να μετονομαστεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς όπως επισημαίνει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση.

Στη σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, η οποία θα συζητηθεί αναλυτικά από τους ηγέτες στη Σύνοδο του Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως η χρήση του όρου «νομισματικό» θα ήταν «ανακριβής» και «παραπλητική», ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του ευρώ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, υπερασπιζόμενος τη θέση αυτή, υπογράμμισε ότι «η αποστολή και οι στόχοι του ESM δεν συνδέονται με τη νομισματική πολιτική, ούτε έχουν να κάνουν με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά είναι οικονομικοί και δημοσιονομικοί.

Η ΕΚΤ τάσσεται πάντως υπέρ της λειτουργίας του ESM ως πρόσθετου στηρίγματος στον τραπεζικό τομέα, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση του μηχανισμού ως «το πρώτο σημαντικό βήμα» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί δε αναγκαία την επέκταση των χρηματοδοτικών εργαλείων του.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, 13:39