"Ναι" στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, 14:52
"Ναι" στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Χαιρετίζει την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για έναρξη των διαδικασιών αποπληρωμής του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινκ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι χαιρετίζει τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Επεσήμανε, δε, την ανάγκη η Ελλάδα να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή τροχιά: «Είναι σημαντικό να βρεθούμε σε μια υψηλή αναπτυξιακή τροχιά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη τώρα είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν ότι θα βρίσκεται στο τέλος του προγράμματος.

Επίσης, έκανε λόγο για καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.

Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινκ ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εργασιών σε επίπεδο ESM για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μας το ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των προτεραιοτήτων της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι «προσωπικά θα χαιρέτιζα κάτι τέτοιο, διότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

«Θα πρέπει όμως να γίνει όταν ολοκληρωθεί πρώτα η εσωτερική διαδικασία για την αποποίηση [της αποπληρωμής και των άλλων πιστωτών] και αυτό μπορεί να πάρει δύο μήνες» πρόσθεσε.

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις προτεραιότητες της πολιτικής, χαιρετίζω τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Η βιώσιμη (διαρκής) ανάπτυξη είναι σημαντική για την Ελλάδα, είναι επίσης και δική μας κορυφαία προτεραιότητα στον ESM ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής για την Ελλάδα, επομένως οτιδήποτε βοηθάει την ανάπτυξη, βοηθάει την ικανότητα αποπληρωμής, μιλώντας μακροπρόθεσμα, γνωρίζετε ότι τα δάνειά μας "τρέχουν" για δεκαετίες.

»Αλλά και πάλι είναι σημαντικό να βρίσκεται σε καλή τροχιά ανάπτυξης, και αυτό είναι σημαντικό επειδή η ανάπτυξη επί του παρόντος για εφέτος ήταν χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε όταν η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα. Επομένως, είναι σημαντικό να επιστρέψει στο αναμενόμενο επίπεδο. Επίσης, χαιρετίζω την καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, τον νέο υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό» σημείωσε.

Κερέ: Βελτίωση στις ελληνικές αγορές και τράπεζες

Από τη μεριά του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τόσο στις αγορές όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και την ενθαρρύνουμε να χτίσει στη σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παραδώσει τις δράσεις που είναι αναγκαίες» ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ εστιάζει ιδιαίτερα στη μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, που περιλαμβάνει περαιτέρω εργασία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βελτίωση της μέτρησης των εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της  αποτελεσματικότητας του δικαστικού πλαισίου στο πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.  

«Προσβλέπουμε στο να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στον τέταρτο κύκλο ενισχυμένης εποπτείας με τους άλλους θεσμούς» συμπλήρωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, 15:06