Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μετά το Brexit σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά τη διατύπωση των βρετανικών απειλών περί πρόωρης αποχώρησης από τις συνομιλίες μαζί με τη δημοσίευση της διαπραγματευτικής εντολής του Λονδίνου.

«Η Κομισιόν έχει λάβει υπ΄όψιν της αυτήν την πιθανότητα και συνεχίζει να προετοιμάζεται γι΄αυτήν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προκρίνουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί μίας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτές με εποικοδομητικό πνεύμα» δήλωσε η Ντάνα Σπίναντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ήδη από τον Ιούνιο, εάν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε σύνδεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα μία προνομιακή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

«Ορίσθηκε ραντεβού τον Ιούνιο για να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να ορίσει ραντεβού για αυτήν την ημερομηνία» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η νομοθετική και κανονιστική ισοτιμία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (equivalence) δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

«Η απόφαση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή θα αποφασίσει μονομερώς αν θα τη χορηγήσει ή όχι» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την ισοτιμία. Αυτό δεν έχει γίνει με κανέναν, ούτε με την Ιαπωνία ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο κανόνας μας» επανέλαβε την Τρίτη ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού παρέλαβε τη διαπραγματευτική εντολή των 27.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε αμοιβαίες αποσαφηνίσεις για τις διαπραγματευτικές εντολές με τον Ντέιβιντ Φροστ και την Τρίτη θα ανοίξουν οι φάκελοι της διαπραγματεύσεων» εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης