Η Rosatom ολοκληρώνει εντός του 2019 την πώληση του μεριδίου της στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου

Η Rosatom ολοκληρώνει εντός του 2019 την πώληση του μεριδίου της στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου
Η πρώτη συμφωνία που αφορά στην πώληση του μεριδίου που κατέχει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στο έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Άκουγιου» στην Τουρκία ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ, ενώ νωρίτερα η ίδια η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πωλήσει το 49% που είναι το μερίδιό της στον πυρηνικό σταθμό.

Ένα μικρό ποσοστό στο έργο κατασκευής μπορεί να το αποκτήσει μια από τις τουρκικές εταιρείες.

Τον Μάιο του 2010, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Άκουγιου» με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ΒΒΕR-120. Η έγχυση του «πρώτου μπετόν» στον χώρο ανέγερσης του «Άκουγιου» έγινε τον Απρίλιο του 2018.

Η Rosatom μπορεί να πωλήσει το 49% που διαθέτει στο έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Άκουγιου». Το καλοκαίρι του 2017 η Rosatom συμφώνησε να πουλήσει το 49% που κατέχει στην κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού, στον όμιλο Cengiz - Kolin - Kalyon.

Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίες από τη Μέση Ανατολή δείχνουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν μετοχικό μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό «Άκουγιου». Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με Τούρκους επενδυτές όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην επένδυση βρίσκονται, όπως δήλωσε ο Λιχατσόφ, σε προκεχωρημένο στάδιο.

Τον Δεκέμβριο ο Λιχατσόφ στη σύνοδο κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η πώληση του πακέτου μετοχών που έχει η Rosatom στον τουρκικό πυρηνικό σταθμό «Άκουγιου» μπορεί να γίνει σταδιακά και πως η εταιρεία δεν θέτει ως στόχο να πουλήσει το συνολικό πακέτο με μιας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, 06:14