Λ. Κούντλοου: «Η Κίνα μπορεί να άρει "πολύ γρήγορα" τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 21:53
Λ. Κούντλοου: «Η Κίνα μπορεί να άρει "πολύ γρήγορα" τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα»
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα μπορούσε να καταργήσει αμέσως όλους τους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα, καθώς ξεκινά η τρίμηνη «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κούντλοου είπε ότι πιστεύει πως στις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν θα είναι και η μείωση των δασμών (σήμερα φτάνουν το 40%) που επιβάλλει η Κίνα στα οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. «Αναμένουμε οι δασμοί αυτοί να πέσουν στο μηδέν», είπε.

Το «ρολόι» των 90 ημερών για τις διαπραγματεύσεις θα αρχίσει να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά η Κίνα έχει δεσμευτεί να άρει τους δασμούς και τα άλλα εμπόδια που θέτει στο εμπόριο πολύ γρήγορα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε.

«Δεν είχα ακούσει μέχρι τώρα αυτή τη δέσμευση» περί άμεσης εφαρμογής των μέτρων, συνέχισε. «Τώρα, με ρωτάτε τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα και το μόνο που μπορώ να πω είναι θα δούμε. Υποθέτω ότι θα συμπεριλάβει πράγματα όπως τους δασμούς στα αυτοκίνητα και διάφορες συναλλαγές, την αγροτική βιομηχανία, την ενέργεια και τα λοιπά. Είναι πολύ κοντά (σ.σ. οι Κινέζοι) σε κάποιες συμφωνίες σχετικά με την κλοπή (πνευματικής ιδιοκτησίας). Και είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνίες για την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας», τόνισε.

Σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα και ιδίως για την αμερικανική σόγια, ο Κούντλοου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι δασμοί θα αρθούν πολύ γρήγορα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 21:53