Σε ράλι επιδόθηκε σήμερα το γερμανικό ομόλογο, με αποτέλεσμα η απόδοση του να επιστρέψει πάλι σε αρνητικό έδαφος, ενώ δεν ακολούθησαν οι υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης.
Οι αγορές κινούνται πλέον αποκλειστικά στον απόηχο των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Το ενδεχόμενο μίας σημαντικής υποχώρησης του ΑΕΠ -η οποία όμως δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση- στην περίπτωση που η ουκρανική κρίση κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, οδήγησε σήμερα την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2011.
Ταυτόχρονα ο πόλεμος ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς μετά την εισβολή των Ρώσων οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% (Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου διατηρείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι).
Στο μεταξύ οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία -κυρίως εκείνες που αφορούν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό και τον αποκλεισμό της χώρα από τις διεθνείς αγορές- είχαν ως παράπλευρη απώλεια την άνοδο των επιτοκίων στη αγορά του δολαρίου.
Πρόκειται για τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά (3μηνο euro cross -currency swap) τα οποία εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το συγκεκριμένο επιτόκιο πριν από ένα μήνα κυμαίνονταν στις 8 μονάδες βάσης (0,08%) ενώ σήμερα έφθασε τις 38 μονάδες βάσης (0,38%).
Στην εγχώρια αγορά, και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,40%, από 2,61% χθες, έναντι -0,07% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,47% από 2,46% που έκλεισε χθες.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1141 δολ. από το επίπεδο των 1,1219 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1162 δολ.