Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η κυκλοφορία του Bitcoin και περισσοτέρων από 2.000 εικονικών νομισμάτων στην Ε.Ε. ενέχει τον κίνδυνο απάτης, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την ώρα που οι διατάξεις της ισχύουσας αναθεωρημένης κοινοτικής οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID2) είναι υπερβολικά ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ’ αυτήν την καταγγελία-ερώτηση, ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών GeoffroyDidier ζήτησε, από τις  29 Ιανουαρίου 2019, να μάθει από την Κομισιόν αν είναι σε θέση να προσαρμόσει τη νομοθεσία της σε αυτά τα νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί και να ελεγχθεί η χρήση τους.

Με προχθεσινή του γραπτή απάντηση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις των κρυπτογραφημάτων με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης, αλλά «ομολογεί», παράλληλα ότι:

-«Οι αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων δεν παρουσιάζουν άμεσο κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εάν διασυνδεθούν με τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές αγορές.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αναλυτικότερα, δε, αναφέρει:

«Τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία διαφέρουν ως προς τη φύση τους, επιτρέποντας την εκτέλεση διαφορετικών οικονομικών λειτουργιών, με διαφορετικούς κινδύνους.

»Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Αγορά Κινητών Αξιών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρηματοπιστωτικά μέσα ή ηλεκτρονικό χρήμα και επομένως εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία.

»Ωστόσο, η εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων εγείρει ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. μάρκες χρησιμότητας ή τύπου πληρωμής) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, ενδεχομένως δημιουργούν κινδύνους που συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την προστασία των καταναλωτών και την ακεραιότητα της αγοράς.

»Η Κομισιόν αξιολογεί, επί του παρόντος,  την καλύτερη πολιτική προσέγγιση για τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να παράσχει ασφάλεια δικαίου σε επίπεδο Ε.Ε. και να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους κινδύνους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης