«Τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι «αφού η Ελλάδα τα κάνει πράξη, τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν, η οποία θα οδηγήσει -μαζί με άλλες ενέργειες – στο επόμενο πακέτο δόσεων».

Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου της 22ας Μαΐου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμβουλεύω τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες» επεσήμανε ο κ. Ντάισεμπλουμ

Σημειώνεται ότι στο θέμα των προαπαιτούμενων αναφέρθηκε χθες εκτενώς και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Συμβουλεύω τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες» επεσήμανε για το ζήτημα, καλώντας τις να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Τι εκκρεμεί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτήματα προκαλούν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2018, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα υγείας, αποκρατικοποιήσεων, επιμέρους ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, στην έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν σημειώνεται ότι «πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίσουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM».

Η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου.

Δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειαΜόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και τον σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμα, η ολλανδική βουλή θα τα εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ.


Τι αναφέρει για το χρέος

Στην επιστολή γίνεται και ειδικά αναφορά στο χρέος.

Τονίζεται ότι «στο Eurogroup συζήτησαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συζήτησαν για ακόμη μία φορά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα, γίνεται μνεία στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του, αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα».

Τα «πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» αναφέρεται. «Ως εκ τούτου, έγινε (σ.σ.: στο Eurogroup) περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος» προστίθεται.

Εξηγείται ότι η συζήτηση έγινε για να δώσει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν διεξοδικά τα μέτρα.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε αυτήν τη συζήτηση και το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» καταλήγει.

Αναφορά έγινε και για τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για τα NPLs και για τη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης