Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Θετική εξέλιξη η χαλάρωση των capital controls

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, 13:59
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Θετική εξέλιξη η χαλάρωση των capital controls
Την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls σε φυσικά και νομικά πρόσωπα χαιρετίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του ποσού που μπορούν να στείλουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ σε ημερήσια βάση ανά συναλλαγή, αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα διευκολύνει σημαντικά το εξαγωγικό εμπόριο και την προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές.

Παράλληλα, διευκολύνεται η αγορά μηχανημάτων από το εξωτερικό για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής.

Εξίσου θετικό χαρακτηρίζουν οι εξαγωγείς το γεγονός πως αυτές οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, χωρίς να απαιτείται η έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών.

«Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή και τέτοιους είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της δυναμικής που αναπτύσσεται για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Όπως φάνηκε και από τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2018, οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς παρά τις δυσκολίες και τα αντικίνητρα που υπάρχουν, όπως η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας» σημειώνεται σχετικά.

Ο ΠΣΕ υπογραμμίζει ότι η οριστική άρση των capital controls, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητες που έχει στον τομέα της εξωστρέφειας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, 13:59