Πεκίνο: Ο Τραμπ "παραπλανεί" τον κόσμο όταν συνδέει την εμπορική συμφωνία με την επιβράδυνση της ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 13:30
Πεκίνο: Ο Τραμπ "παραπλανεί" τον κόσμο όταν συνδέει την εμπορική συμφωνία με την επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η Κίνα απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Πεκίνο χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ διότι η οικονομία του επιβραδύνεται, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «απολύτως παραπλανητικό» και ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν μια συμφωνία.

Χθες, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ εξέλαβε την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας ως ένδειξη ότι οι αμερικανικοί δασμοί έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο 6,2% το δεύτερο τρίμηνο, ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια, εν μέσω πιέσεων στο εμπόριο από τις ΗΠΑ. Το πρώτο εξάμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,3% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας το πρώτο εξάμηνο «δεν ήταν μια κακή επίδοση» λαμβάνοντας υπόψιν την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, και συμβάδιζε με τις εκτιμήσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Η σταθερή ανάπτυξη της Κίνας είναι καλή για τον κόσμο και για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Όσο για αυτό που είπαν οι ΗΠΑ ότι ‘επειδή η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, η Κίνα ελπίζει απεγνωσμένα να καταλήξει σε μια συμφωνία με την αμερικανική πλευρά’, αυτό είναι απολύτως παραπλανητικό», πρόσθεσε. Και οι δύο χώρες επιθυμούν μια εμπορική συμφωνία, όχι μόνο η Κίνα, δήλωσε ο Γκενγκ.

Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στους δασμούς και τον εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο ίδιος. «Και πάλι καλώ την αμερικανική πλευρά να εργαστεί σκληρά με την Κίνα, να συναντηθούν στο μέσο της διαδρομής και στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και αντιμετώπισης να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι αυτό που αναμένει η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε μία ακόμα ανακωχή στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Αυτή η συμφωνία, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών στην Οσάκα της Ιαπωνίας, είχε στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αλλά δεν έχει οριστεί προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 13:30