Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το οποίο περιέχει πλήθος θετικών διατάξεων για τους πολίτες, όπως για την ετήσια παράταση της δυνατότητας δικαστικής διεκδίκησης ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, την ανάκληση μακροχρόνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, την επίλυση του προβλήματος των μικροαυθαιρεσιών σε πολυκατοικίες οι οποίες μέχρι τώρα παρεμπόδιζαν τη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών αυτών κ.ά., σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Όπως σημειώνει, πολλές από τις διατάξεις αυτές ανταποκρίνονται θετικά σε επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με το νομοσχέδιο ορίζεται και μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο ορθά παρατείνει επί ένα έτος το δικαίωμα διόρθωσης των εσφαλμένων πρώτων εγγραφών και διεκδίκησης των ιδιοκτησιών που καταχωρήθηκαν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”, πλην όμως δεν συμπεριέλαβε τις 35 περιοχές (μεταξύ των οποίων Βριλήσσια και Ελευσίνα) που ακατανόητα εξαιρέθηκαν από τις προηγούμενες παρατάσεις, ούτε ικανοποιεί το αίτημά μας για αναγνώριση του δικαιώματος των πολιτών που θα χάσουν οριστικά κάθε προθεσμία, να ζητήσουν την αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους».

Επίσης τονίζει ότι το νομοσχέδιο περιορίζει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια την δυνατότητα ανοικοδόμησης των εκτός σχεδίου ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, απαξιώνοντάς τα σε βάθος χρόνου, αλλά το κυριότερο είναι ότι εξακολουθεί να αφήνει ανεπίλυτο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων.

«Έχουμε με σαφήνεια επισημάνει ότι όσο οι υπηρεσίες του Δημοσίου, το οποίο τόσο στο πεδίο του Κτηματολογίου όπου είναι “και παίκτης και διαιτητής” όσο και στο πεδίο των δασικών χαρτών, όπου χαρακτηρίζει τα πάντα ως δήθεν “δάση”, εξακολουθούν να δηλώνουν και να διεκδικούν τα πάντα και για πάντα από τους πολίτες, σέρνοντάς τους σε ανάλγητες διαδικασίες πολύχρονων δικαστικών αγώνων και ενστάσεων, τόσο δεν θα μπορεί να κλείσει το Κτηματολόγιο και οι Χάρτες, οι οποίοι κινδυνεύουν έτσι να μετατραπούν σε μηχανισμούς αρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας…» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων, τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στην ιδιοκτησία, οι εξελίξεις με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες καθώς και όλα τα θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στην Ενημερωτική Εκδήλωση – Σεμινάριο, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, από τις 10 π.μ. με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βουλευτή Κορινθίας κ. Νίκο Ταγαρά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΠΟΜΙΔΑ και την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε ζωντανή livestreaming εκπομπή και ελεύθερη παρακολούθηση από την ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Γιώργος Ρούσκας, Συμβολαιογράφος, Πρόεδρος Ελληνικής και Διεθνούς Ενώσεως Συμβολαιογράφων, Αντώνης Μουζάκης, Οικονομολόγος, Λογιστής, Φοροτεχνικός, Κώστας Χαιδούτης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ & Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος Α.Π., Γενικός Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ, Κυριακή Αθανασιάδη, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ε.Ι.Α.Ν.Α., Ειδική Γραμματέας της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Νικόλαος Παπάκος, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ι.Α.Ν.Α., Νίκος Κεχαγιάογλου, Ασφαλιστής, Υπεύθυνος Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ. Τις εργασίες της εκδήλωσης θα συντονίσει ο κ. Στράτος Παραδιάς, Δικηγόρος Α.Π., Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης