Τσακαλώτος: Ανησυχώ για την απόφαση του Eurogroup - Χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 13:27
Τσακαλώτος: Ανησυχώ για την απόφαση του Eurogroup - Χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα

«Απαραίτητη τώρα η καταβολή από το κράτος ολόκληρου του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σημερινή του παρέμβαση (μέσω Skype) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της επικαιρότητας, και συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό, τις επιδράσεις του στην οικονομία και την απόφαση του Eurogroup.

Αρχικά σημείωσε ότι είναι μια στιγμή ευθύνης και ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη αυτές τις μέρες. Υπογράμμισε το πόσο απαραίτητο είναι να βοηθάμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Εξέφρασε την ανησυχία του όμως για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup. Σημείωσε ότι:

«Το 1% είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ό,τι χρειάζεται, όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες, όπως οι Financial Times. Δεν βοηθάει η προσέγγιση "θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί". Πρέπει να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις. Ήταν η στιγμή να ζητήσουμε μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μη μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ. Έχουμε και το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε και τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο.

»Αυτό θα μας επέτρεπε:

-Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους.

-Να κάνουμε περισσότερα για τη ρευστότητα

-Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται. «Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά, έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες για την υγεία πολύ πριν τον κορωνοϊό.

«Πρέπει τώρα να ξοδέψουμε πολλά, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους» και συνέχισε λέγοντας ότι, αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα, η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα.

Επισήμανε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση.

Για τον κ. Τσακαλώτο «το βασικό είναι όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, δεν πρέπει να έχουμε εργαζόμενους και οικογένειες με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί αυτή η κρίση».

Σημείωσε δε ότι αν ήταν εκείνος το Eurogroup θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας.

Έκλεισε την τοποθέτησή του με την ανάγκη για στήριξη της δημόσιας υγείας και ιδίως των ανθρώπων του που δίνουν καθημερινά τη μάχη.

Μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος. Ακόμα και οι ιδεολόγοι του πληθωρισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος. Ο δημόσιος τομέας στην υγεία είναι πολύ σημαντικός για να είμαστε καλυμμένοι τόσο καθημερινά όσο και όταν έχουμε έκτακτες κρίσεις» κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020, 14:02