Βρετανία: Το 78% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι πληρώνει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018, 13:22
Βρετανία: Το 78% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι πληρώνει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες
Σχεδόν οκτώ στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχθηκαν ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες εργαζόμενές τους, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε τη διαφάνεια στο θέμα αυτό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει διορία έως χθες τα μεσάνυχτα στις επιχειρήσεις όλων των τομέων με περισσότερους από 250 μισθωτούς, όπως και στην πλειονότητα των διοικήσεων, για να δημοσιοποιήσουν τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων τους. Λίγο περισσότερες από 10.000 από αυτές είχαν παραδώσει τα στοιχεία αυτά σήμερα το πρωί.

Εξ αυτών το 92% παραδέχεται την ύπαρξη μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών --78% υπέρ των ανδρών και 14% υπέρ των γυναικών. Περίπου 8% των εταιρειών παρουσιάζει μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε χθες στην «Daily Telegraph», η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών «κατάφωρη αδικία» που πρέπει να καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair βρίσκεται μεταξύ των εταιρειών στις οποίες υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ιρλανδική εταιρεία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες υπάλληλοί της πληρώνονται κατά μέσον όρο 71,8% λιγότερο από τους άνδρες εργαζομένους της.

Η διαφορά στους μισθούς μετράται υπολογίζοντας τον μέσο όρο των ωριαίων αποδοχών των υπαλλήλων κάθε φύλου, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το είδος της θέσης που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος ή η αρχαιότητά του.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν επέβαλε τη δημοσιοποίηση των μισθολογικών διαφορών στις ίδιες θέσεις, καθώς η διάκριση αυτή απαγορεύεται από τη βρετανική νομοθεσία από το 1970.

Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, η Ryanair κατήγγειλε έναν τρόπο υπολογισμού ο οποίος δεν λαμβάνει υπ' όψιν το γεγονός ότι το επάγγελμα του πιλότου, που έχει υψηλές αποδοχές, είναι στη συντριπτική του πλειονότητα ανδροκρατούμενο. Η ανταγωνίστριά της EasyJet παρουσιάζει για τον ίδιο λόγο διαφορά 45%.

Το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι που διαφεύγει της πρωθυπουργού, η οποία σημείωσε στο άρθρο της ότι «οι μισθολογικές διαφορές είναι συμπτώματα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει και αυτός ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ορισμένες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ανακοίνωσαν, αντιθέτως, απόλυτη ισότητα στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και γυναικών εργαζομένων τους, όπως οι Starbucks και McDonald.

Όσον αφορά τώρα στις επιχειρήσεις που δεν δημοσιοποίησαν τις μισθολογικές τους διαφορές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν άμεσα νομικές διώξεις.

«Οι οργανισμοί που αρνούνται να δημοσιεύσουν τις μισθολογικές τους διαφορές δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία» προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018, 14:02