Στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας στρέφεται το πρακτορείο Bloomberg, σε νέο του δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε τοποθετήσει την οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετράει κέρδη 36% από τις αρχές του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Ο Μητσοτάκης μπορεί να “τρέξει” την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, της οποίας το ΑΕΠ έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2010. Η ανεργία έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του 28%, ενώ μετοχές και ομόλογα έχουν εκτοξευτεί» επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν εντολή για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ δεσμεύτηκε για αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και τόνωση της οικονομίας, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σημαντικές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης», αναφέρει το Bloomberg.

Η νέα Βουλή, όπως εξηγεί το πρακτορείο, θα απαρτίζεται από οκτώ κόμματα, ανάμεσα στα οποία και τρία ακροδεξιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία αυτήν την στιγμή παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια».

Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα στο β’ εξάμηνο του έτους, με τις Fitch και Standard & Poor’s να τοποθετούν την Ελλάδα ένα σκαλί μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να αντιληφθεί την τεράστια δυναμική της, την αύξηση των επενδύσεων και την υπερ-απόδοση των ρυθμών ανάπτυξης (σε σχέση με την Ευρωζώνη).

Όπως και το να αποφύγει τις εξωτερικές ανισορροπίες» εξηγεί ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.

Η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελούν ακόμη δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της επόμενης 4ετίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης