Επί γερμανικού εδάφους, αν και ατύπως, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Πρώτη ευκαιρία παρουσιάζεται στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από το «enfant gate» του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κατεστημένου.

Τίτλος του συνεδρίου, «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;», ένα ερώτημα που αποτελεί ζητούμενο και στόχο της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά τα ερωτήματα

Ο κ. Τσακαλώτος, από τους βασικούς ομιλητές, θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο των εργασιών να έχει συνομιλίες με στελέχη της ΕΚΤ αλλά και με ξένους επενδυτές. Με ενδιαφέρον αναμένεται το γραπτό μήνυμα που θα απευθύνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους συνέδρους.

Η Ελλάδα περιμένει ένα θετικό “νεύμα” για τη βιωσιμότητα του χρέουςΕπόμενη ευκαιρία θα δοθεί στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχανιών BDI με τίτλο «Η Ευρώπη – Το μέλλον μου;». Με αυτήν την ευκαιρία θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του ελληνικού χρέους, θεωρείται απίθανο να μη συζητηθεί.

Με ένα μεγάλο ερώτημα συνοδεύεται και η διαπραγμάτευση για το χρέος, η οποία για πολλούς παρομοιάζεται με τετραγωνισμό του κύκλου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σηκωθούν από το τραπέζι έχοντας πάρει αυτό που επιδιώκουν.
Η Ελλάδα περιμένει ένα θετικό «νεύμα» για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα της ανοίξει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αλλά και για την έξοδο στις αγορές το 2018.

Από τη μεριά του, το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και η Γερμανία ότι το Ταμείο θα παραμείνει εταίρος στο πρόγραμμα και ότι ίσως να μη χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος.

Θέλει ο Σόιμπλε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η δημόσια οργή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου για Δημοσιονομικά και Οικονομικά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραξένεψε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά τις απόψεις του, σε βαθμό που να αναρωτιούνται ορισμένοι εάν, παρά τη δέσμευσή του ενώπιον της γερμανικής βουλής, εξακολουθεί να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Παραδέχθηκε ότι «μαλώνουμε για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί πάνω από 1% ανάπτυξη μέχρι τότε, να γιατί όλα τα προγράμματα ήταν μάταια».

Παραδέχθηκε, δηλαδή, δημόσια τη ματαιότητα και των τριών προγραμμάτων σε μια χρονική περίοδο που καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη εμπιστοσύνη της για να βγει κάποια στιγμή στις αγορές.

Μια δημόσια παραδοχή ενός πολιτικού που ό,τι λέει καταγράφεται με μεγάλη προσοχή από τις αγορές. Σύμφωνα πάντως με προηγούμενα άρθρα της «Handelsblatt», θα πρέπει να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε χρονικό ορίζοντα 40-50 ετών, όταν η ίδια η Eurostat αναγκάζεται να διορθώσει τις προβλέψεις της ακόμη και για το επόμενο εξάμηνο.

Εύστοχα το περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ στο μπρίφινγκ της προηγούμενης Δευτέρας, ο οποίος χαρακτήρισε «βουντού» τις τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης