Η κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα φέρνει κοντά την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Η έξοδος αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί με ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας, ύψους 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,80%.
Το διογκούμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αναζήτηση αποδόσεων για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη σχεδιαζόμενη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορέςΜάλιστα, αναμένεται να συνδυαστεί με κάποιον μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν το 2019 – έτος ιδιαίτερα φορτωμένο από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών – καθώς, όπως έγραψε το capital.gr, σημαντικότερο και από το timing της εξόδου στις αγορές είναι το liability management των υφιστάμενων ομολογιακών εκδόσεων του Δημοσίου. Ειδικά, δε, του strip των ομολόγων που προέρχονται από το PSI, τα οποία θα μπορούσαν να συμπτυχθούν π.χ. σε τέσσερις εκδόσεις.
Το διογκούμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αναζήτηση αποδόσεων για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη σχεδιαζόμενη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ξένες τράπεζες, οι οποίες απείχαν μέχρι πρόσφατα από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων τις οποίες απορροφούσαν οι ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο της ΤτΕ, κάλυψαν χθες το 30% της έκδοσης. Σημειώνεται ότι το ποσό που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 1,25 δισ. ευρώ, οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (1 δις) κατά 1,3 φορά, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%.
Πρόκειται για απόδοση μειωμένη από το 2,97% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, η οποία καταδεικνύει το εντεινόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, με την πώληση 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, με την πώληση 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.
Σημειώνεται ότι το κουπόνι 4,75% της εξόδου στις αγορές το 2014 βασιζόταν στην προοπτική που παρουσίαζε τότε η ελληνική οικονομία, καθώς εμφάνιζε τα πρώτα ισχυρά σημάδια εξόδου από την κρίση. Από τον Δεκέμβριο του 2014 και εφεξής το κλίμα άλλαξε άρδην αρνητικά.
Ως αποτέλεσμα, η έξοδος στις αγορές που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιχειρηθεί τώρα με κουπόνι 4,80%, γίνεται με την Ελλάδα να εξέρχεται από την «κόλαση», με καταβαραθρωμένη την εμπιστοσύνη, αλλά με ένα θετικό περιβάλλον στις αγορές.
Tο διεθνές περιβάλλον φαίνεται ότι θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί το Δημόσιο για την έξοδο στις αγορές.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκδοση ομολόγου εντός του δεκαημέρου
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκδοση ομολόγου εντός του δεκαημέρου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την έξοδο στις αγορές.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενημερώνουμε πως δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Όπως έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για μία επιτυχή έξοδο στις αγορές, με κύριο γνώμονα την προετοιμασία του εδάφους, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 το ελληνικό Δημόσιο να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος του χωρίς τη στήριξη επίσημου τομέα».
Πηγή: capital.gr