Η πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly δήλωσε σήμερα ότι μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο θα είναι μια “λογική” κίνηση για να οδηγηθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού λίγο πάνω από το επίπεδο του 3% μέχρι το τέλος του 2022 και λίγο υψηλότερο από αυτό το 2023.

Από την αρχή του έτους η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 225 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 2,25% με 2,50% στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.   

Όταν τα επιτόκια θα είναι σε “περιοριστικό” επίπεδο και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η Fed θα πρέπει να τα κρατήσει εκεί και να μην αρχίσει γρήγορα να τα μειώνει, ανέφερε η αξιωματούχος μιλώντας στο CNN International.

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι η Fed είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να διαπράξει ένα “περιττό σφάλμα” περνώντας σε υπερβολικά περιοριστική πολιτική.  

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (26-27 Ιουλίου) τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν για τον κίνδυνο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να αποδειχθεί υπερβολική.  

“Πολλοί” αξιωματούχοι σημείωσαν τον κίνδυνο η Fed “να καταλήξει σε σύσφιξη της κατεύθυνσης της πολιτικής σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναγκαίο για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών”, αναφέρεται στα πρακτικά.