Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει «να οργανωθούν» και να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορωνοϊού και τον αντίκτυπό της στην οικονομία με τολμηρό και συντονισμένο τρόπο τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξασφαλίσει τον φθηνό δανεισμό τους, δήλωσαν σήμερα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Φινλανδίας και της Ισπανίας επανέφεραν προτάσεις, όπως την άντληση κεφαλαίων μέσω ενός κοινού «ασφαλούς ομολόγου» ή μέσω υφιστάμενων θεσμών της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αντίδρασης στην έξαρση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να οργανωθούν και να συμφωνήσουν μία συντονισμένη ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση» δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπάρχει ένα ρητό: ποτέ μη σπαταλάς μία κρίση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή σε κάποια μορφή ασφαλούς ομολόγου που θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη» πρόσθεσε.

Ο Ισπανός ομόλογός του Πάβλο Ερνάνδεθ ντε Κος ζήτησε την υιοθέτηση μίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής με τη χρήση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του προϋπολογισμού της ΕΕ ή άλλων μέσων «καταμερισμού του κινδύνου». «Η μεγαλύτερη φιλοδοξία και ο συντονισμός δεν αποτελούν απλώς μία επιλογή, είναι μία ανάγκη» πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που μιλούσαν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιγε την πόρτα για τη χαλάρωση των κανόνων χρέους των κρατών-μελών και την έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την έξαρση του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o ντε Κος είπε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι «σημαντική», όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Γάλλος ομόλογός του Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι αναμένει ύφεση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος, αλλά ανάπτυξή της το 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης