Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, στην οποία ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι, παρά τις «αβεβαιότητες» που περιλαμβάνει λόγω της πανδημίας, υπάρχει και μία «βεβαιότητα», αυτή της «κουλτούρας πληρωμών» των Ελλήνων φορολογούμενων.
Παρακολουθώντας τα έσοδα, βλέπουμε ότι οι φορολογούμενοι «συνεχίζουν και είναι -κατά το δυνατό- συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι διατηρεί τη δομή του προϋπολογισμού υγιή, για την επόμενη ημέρα από την πανδημία. Αυτό είναι το κλειδί, για να εφαρμόσουμε τις όποιες πολιτικές αποφασίζει εκάστοτε ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Η παρέμβαση Σκυλακάκη ήρθε μετά την τοποθέτηση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκη, ο οποίος μίλησε για τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού – κυρίως λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% της οικονομίας στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ εξέφρασε την αίσθηση ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης (-8,2%).
Τη στήριξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χ. Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ασύμμετρη απειλή» της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία. Ο προϋπολογισμός του 2021 έρχεται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με τη σοβαρότερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος του, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι η δυναμική επάνοδος της οικονομίας, μόλις ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τη θετική εμπειρία από τη διαχείριση του πρώτου και του εξελισσόμενου δεύτερου κύματος, ενώ τα πηγαίνουμε καλύτερα όχι μόνο στο υγειονομικό σκέλος αλλά και στην ανάσχεση των επιπτώσεων στην οικονομία, ενόσω αντιμετωπίζουμε τη μεταναστευτική αναταραχή και την επιθετικότητα της “άφιλης γείτονος”».
Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε τις πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημικής κρίσης που βιώνει η χώρα, τόνισε ωστόσο ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της κυβέρνησης «δεν άλλαξε» λόγω της πανδημίας. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή της ακραίας ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, «ακολουθείται πιστά και εν μέσω πανδημίας» είπε η κα. Αχτσιόγλου. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά από το 1ο τρίμηνο του 2020, πριν από την πανδημία, και αυτό αποτυπώνεται, όπως είπε, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις «πρωτόγνωρες δυνατότητες” που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το “μαξιλάρι των 37,5 δισ.», το ρυθμισμένο χρέος και την ευρωπαϊκή στήριξη. Όσο για τις δαπάνες, είπε ότι μειώθηκαν στην υγεία και την παιδεία, «και μετά (η κυβέρνηση) λέει ότι δεν έχει ευθύνη που χάνεται ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα πανδημίας». Όσο για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι “ανεδαφικές”, όπως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5%, καθώς «βασίζεται στη πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση των επενδύσεων κατά 30% το 2021. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και ενώ οι επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019, επί ΝΔ, όχι απλά δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κατά 6%».
Σε παρέμβασή του, μετά την τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μιλούν για “λανθασμένη πολιτική” της κυβέρνησης, να εκθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την ύφεση το 2020 και την ανάπτυξη το 2021.
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, είπε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, εξωραΐζει το παρελθόν, αδυνατεί να περιγράψει το παρόν και υπόσχεται ένα δήθεν ελπιδοφόρο μέλλον, ενώ δεν πατά σε πραγματική βάση. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα μεταβεί η οικονομία από διψήφια ύφεση σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη «κάνοντας ένα άλμα. Επί της πραγματικής οικονομίας ή στο κενό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: «Πώς από ύφεση 8,2% θα εκτιναχτούμε σε ανάπτυξη 7,5%; Πώς από 17 δισ. έλλειμμα θα πάμε σε 5 δισ. ευρώ περίσσευμα;».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει αποκλίσεις από εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και δεν είναι απλά αισιόδοξος, αλλά “δεν πατά σε πραγματικά δεδομένα”. Όπως σημείωσε, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία του 3ου τριμήνου που θα περιλαμβάνουν τη μείωση της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ για το 2021, ελαχιστοποιεί παράγοντες όπως η πορεία της πανδημίας, οι δημοσιονομικές αποκλίσεις ή η όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού είναι αντιλαϊκός και αυτό φαίνεται από την εκτίμηση των δημοσιονομικών δαπανών και από τις προτεραιότητες που θέτει, όπως είναι η περαιτέρω στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Για προϋπολογισμό “εν κενώ” έκανε λόγο ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Όπως είπε, πρόκειται για προϋπολογισμό αδράνειας και αποεπένδυσης στο κοινωνικό κράτος, ενώ «υπάρχει σκόπιμη ολιγωρία ως προς τις ανάγκες της υγείας και της παιδείας».
Ο κ. Αρσένης εκτίμησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά ανάλγητος, «σε μια κοινωνία που βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο φτωχοποίησης».
Τέλος, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος είπε ότι η πρόβλεψη του κόμματός του για το 2020 είναι ύφεση 10% και για το 2021 ανάπτυξη 5%, εφόσον δεν υπάρχει επιδείνωση της πανδημίας.