Περίπου 4,5 εκατ. φορολογούμενοι από τους συνολικά 5,5 εκατ. έχουν σπεύσει στις εφορίες και τις τράπεζες προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πριν λήξει η προθεσμία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, η διαδικασία είναι ομαλή και δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ενώ αναφορικά με το αν θα δοθεί παράταση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι αυτό «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας» και πως «εμείς δεν βλέπουμε προβλήματα στη διαδικασία». «Η προθεσμία είναι σαφής» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους ελέγχους εκείνων που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι κατά τον Δεκέμβριο άρχισε να εφαρμόζεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα. Έτσι, ο ηλεκτρονικός έλεγχος δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να ολοκληρώνουν τους ελέγχους πολύ γρηγορότερα από ό,τι συνέβαινε νωρίτερα. Για παράδειγμα, αυτόν τον μήνα ελέγχθηκαν 44 εμβάσματα. Στις 12 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παρανομίες, δηλαδή σε ποσοστό 27%, και χρεώθηκαν και εισπράχθηκαν συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ πρόστιμο.

Ο κ. Θεοχάρης ρωτήθηκε και για τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο νυχτερινό κέντρο «4711», όπου τραγουδά ο Διονύσης Σχοινάς. Εκεί διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ενώ επιπλέον το κέντρο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Κατά τον έλεγχο συνελήφθησαν δύο άτομα. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε με αφορμή το εν λόγω περιστατικό πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτές τις περιπτώσεις και θα εξαντλούμε ό,τι δυνατότητα μας δίνει ο νόμος».

Τέλος, γνωστοποίησε πως από το 2014 θα ξεκινήσει το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής των ενοικίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης