Αυξήσεις-φωτιά με τον ΦΠΑ στο 24%

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 21:40
Αυξήσεις-φωτιά με τον ΦΠΑ στο 24%
Στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για την άντληση πρόσθετων εσόδων του Δημοσίου, που θα βοηθήσουν να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου  και στοχεύει σε δημόσια έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώΜετά από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση «κλείδωσε» επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση συντελεστή θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και στοχεύει να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Την ίδια ώρα παραμένει στο τραπέζι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συντελεστή ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Ειδικότερα, βάσει της ελληνικής πρότασης, θα υπάρξει αύξηση σε:

- Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.

- αναψυκτικά και χυμούς,

- ταβέρνες και εστιατόρια και catering,

- εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί,

- επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.Η αύξηση του υψηλού συντελεστή θα πλήξει φυσικά και τον ελληνικό τουρισμό που αναμένει νέο ρεκόρ επίσκεψης ξένων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στους συντελεστές 13% και 6% υπάγονται:

- 13%: ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα,

- 6%: για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Να σημειωθεί ότι τον προσεχή Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 22:31