H Ελλάδα επιδιώκει τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για τα δάνεια του επίσημου τομέα (από την Ε.Ε.), ώστε το χρέος της να γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμο, καθώς και οροφή 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους της.

Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον στις 16-17 Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος καθώς και το ζήτημα του χρέουςΑυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στα αιτήματα που θα διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 15-17 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανώτατη οροφή 15% του ΑΕΠ, η Ελλάδα επιθυμεί να συμπεριλαμβάνονται τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που ανέρχονται σε περίπου 7% του ΑΕΠ ώστε το υπόλοιπο 8% να καταβάλλεται για αποπληρωμές ομολόγων, δανείων και τόκων, είπαν πηγές με γνώση των ελληνικών θέσεων.

Το δημοσίευμα του Reuters

«Με αυτόν το τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα έτη δίνοντας στους επενδυτές μια καθαρή εικόνα» είπε στο Reuters πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της σχετικά άνετα».
Το χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 174,4% του ΑΕΠ ή 337,6 δισ. ευρώ φέτος. Η ελάφρυνση του χρέους είναι βασική απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αποπληρωμή χρέους, ομολόγων και τόκων δεν ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ τα αμέσως επόμενα έτη, ωστόσο, το 2022 και 2023 σχεδόν διπλασιάζεται και φθάνει στο 15%, χωρίς να υπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το Reuters. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε στο Reuters την Τρίτη ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην παρούσα φάση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης