Το μαρτύριο της σταγόνας δεν έληξε… Η γενικότερη αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών περί συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις και «λευκού καπνού» που θα έβγαινε από το «Xίλτον» αποδείχθηκε απατηλή.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση λόγω… έλλειψης χρόνου κατά τα ανακοινωθέντα προχώρησαν σε «παύση εργασιών»Το κλίμα ανατράπηκε ξαφνικά τα ξημερώματα, οδηγώντας σε ακόμη μία «νύχτα της μαρμότας» και γεννώντας πολλά ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη κατά το τρίτο πολύωρο τετ-α-τετ Ευκλείδη Τσακαλώτου και δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση λόγω… έλλειψης χρόνου κατά τα ανακοινωθέντα προχώρησαν σε «παύση εργασιών», παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον για επίτευξη συμφωνίας.
 
«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στις 22 Απριλίου» διαβεβαίωνε στο zougla.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις αυτήν τη φορά «σκόνταψαν» σε πολλά μικρά αλλά σημαντικά ζητήματα, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να «υποχωρήσει λόγω έλλειψης χρόνου». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, παραμένει χαώδης η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, κυρίως σε κόκκινα δάνεια και συντάξεις.

Το όλο σκηνικό -που πάει όλο και πιο πίσω την αξιολόγηση- θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015 με το θρίλερ των δραματικών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που εκφράζουν φόβο για τον χρόνο που χάνεται και τον οποίο στην ουσία «αγοράζουν» οι δανειστές, με απειλητικό το ενδεχόμενο την ώρα που ο χρόνος πραγματικά θα λήγει, η κυβέρνηση να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Το χρονικό μιας συμφωνίας… που δεν επετεύχθη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν αργά τα ξημερώματα της Τρίτης όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανώς ταλαιπωρημένος από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν περί τις 7 ώρες, ανακοίνωσε ότι «πάμε σε παύση εργασιών».

Ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου) στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και της κυβέρνησης. Πέραν τούτου, όμως, είναι γνωστό ότι το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές είναι μεγάλο, καθώς τα ζητήματα-αγκάθια, όπως το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα κόκκινα δάνεια, παραμένουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Υπήρξε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement (σ.σ.: συμφωνία τεχνικού επιπέδου) σε αυτήν τη φάση».

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε χρονικά την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Εν όψει της συνόδου στην Ουάσινγκτον η ομάδα του ΔΝΤ αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Αθήνα, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι Ευρωπαίοι το απόγευμα. Όσο για τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναχωρεί αύριο, ενώ ο κ.Τσακαλώτος και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή την Πέμπτη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες, από τις 18-22 Ιουλίου, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες χρυσές τομές για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης