Αγεφύρωτο είναι το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με πολλά κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοικτά. Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα «αγκάθια».

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με πολλά κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοικτά​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παρά το ολονύχτιο θρίλερ, η χρυσή τομή στη διαπραγμάτευση δεν βρέθηκε, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να δίνουν εκ νέου ραντεβού για σήμερα. Ενδεικτικό του αδιεξόδου που διαμορφώθηκε αποτελεί το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μετέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο «Χίλτον» προκειμένου να συμμετάσχει στις συζητήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε στις 06.10 το πρωί, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά».

Υπάρχει πρόοδος αλλά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» ανέφερε σε δηλώσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα «αγκάθια»​Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως στο νέο τετ α τετ θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει κλείσει το πολύ μέχρι την Τρίτη, πριν από την αναχώρηση των θεσμών. Όπως είπε, υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων». «Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» πρόσθεσε.

Ζητείται λύση σε «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό

Η απόσταση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων παραμένει τεράστια, καθώς στο προσχέδιο που έχει διαρρεύσει το κουαρτέτο δέχεται προστασία μόνο για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας «ευπαθών» νοικοκυριών, και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, απαιτώντας παράλληλα πώληση όλων των υπολοίπων σε ξένα funds.

Το κουαρτέτο δέχεται προστασία μόνο για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας «ευπαθών» νοικοκυριών

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελίχθηκε και η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, με τις διαφωνίες να παραμένουν. Ειδικότερα, οι δανειστές έχουν απορρίψει την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να καταλήξει σε σειρά μέτρων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά στο ασφαλιστικό.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

​Στο θέμα του Δημοσίου συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις Γι’ αυτό και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017 θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη/τέσσερις αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Στον χώρο της υγείας ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Όπως είπε, οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης