Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0% – 0,25% δηλώνοντας μάλιστα ότι διατηρεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 895 δις. δολ. συνδέοντας τον τερματισμό της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής με την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Fed κάνει λόγο για «μέτρια ανάκαμψη» της οικονομίας επαναλαμβάνοντας την ορολογία που είχε χρησιμοποιήσει και στην προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση προκαλεί ότι δεν περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι η ανεργία παραμένει σε «πολύ υψηλά επίπεδα» – όπως είχε διατυπωθεί το Μάρτιο- επαναλαμβάνοντας ωστόσο, ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν μέχρις ότου βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην αγορά εργασίας.

«Η δημοσιονομική πολιτική περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αυξήσει ή να μειώσει το ρυθμό αγορών ώστε να διατηρήσει την κατάλληλη πολιτική». Η δήλωση αυτή συνιστά αλλαγή καθώς μέχρι πρότινος ο Μπεν Μπερνάνκε ανέφερε απλώς ότι η πολιτική της Fed είναι «ευέλικτη». Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η προοπτική μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ διαφώνησε με την αναπτυξιακή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχίες για χρηματοοικονομικές ανισορροπίες και μακροπρόθεσμη ενίσχυση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης