Αμφιβάλλει για την ικανότητα των ελληνικών αρχών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 16:18
Αμφιβάλλει για την ικανότητα των ελληνικών αρχών

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δήλωσε σήμερα πως αμφιβάλλει για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το απαραίτητο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ο οίκος επισημαίνει επίσης το εύρος των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αθήνα. Οι ανησυχίες αυτές εξηγούν την απόφαση του Fitch να μειώσει στα τέλη Μαΐου σε «Β+» την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα,ο Fitch εξηγεί πως η αξιολόγηση αυτή, όσο χαμηλή κι αν είναι, λαμβάνει υπόψη την καταβολή νέων αρωγών από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν είναι συμβατή με μια «ήπια» αναδιάρθρωση ή «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, η οποία θα υποχρέωνε τον Fitch να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη υπό την επιτήρηση του Fitch για επιπλέον υποβάθμιση. Ο οίκος αναφέρει πως θα λάβει την απόφασή του το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης εξέτασης από το ΔΝΤ και την ΕΕ κατά πόσον η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μιας πρώτης βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 16:18