Αναβλήθηκε η τριμερής σύνοδος για το ζήτημα του αερίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015, 19:24
Αναβλήθηκε η τριμερής σύνοδος για το ζήτημα του αερίου
Η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο υπουργών για το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο, η οποία προγραμματιζόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ανεβλήθη και αντ' αυτής πρόκειται να γίνουν μόνο τεχνικές διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συνομιλίες αναμενόταν αρχικά να γίνουν την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο. Νωρίτερα σήμερα η Naftogaz, η ουκρανική δημόσια επιχείρηση αερίου, είχε ανακοινώσει ότι επισπεύδονται και θα γίνονταν τη Δευτέρα.

Έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών τον Μάρτιο, η Κομισιόν είχε υποβάλει ένα ερωτηματολόγιο στη Μόσχα και στο Κίεβο. Σε σημερινή της ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν έχει λάβει απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα τα οποία είχε θέσει.

"Η τριμερής που προβλεπόταν στο Βερολίνο αναβλήθηκε και μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα οργανωθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες", επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η ιδέα είναι να οργανώσουμε την τριμερή σύνοδο (σε επίπεδο υπουργών) εντός του Απριλίου, αλλά χρειάζεται ακόμη να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφτσοβιτς.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεχιστούν πριν προγραμματιστεί το επόμενο πολιτικό ραντεβού διότι "δεν έχουν επιλυθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα" ακόμη, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να βρεθεί μια λύση σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Ουκρανίας και της Ευρώπης με ρωσικό αέριο για τον χειμώνα 2015-2016, ενώ συνεχίζει να τελεί σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον τακτικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην τιμή του ρωσικού αερίου που αγοράζει το Κίεβο, τις ποσότητες και τη διαδικασία πληρωμής.

Οι αγορές αερίου που έχουν γίνει από πλευράς της Ουκρανίας καλύπτουν έως και τον Ιούνιο. Η ΕΕ όμως επιθυμεί το Κίεβο να αυξήσει τα αποθέματά του από τα 7 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πριν από την έλευση του χειμώνα.

Eπιμέλεια: X.M. 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015, 19:24