Αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον προϋπολογισμό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 11:48
Αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του 2011 δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε έγγραφό της σχετικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος, για ακόμη ένα έτος, στηρίζεται στην ταμειακή λειτουργία της φορολογικής πολιτικής και από την άλλη μεριά, η αναδιανεμητική επίπτωση της φορολογικής πολιτικής, εφόσον αυτή υλοποιηθεί όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο, θα είναι αντίστροφα προοδευτική, αφού το ειδικό βάρος που αποδίδεται στους έμμεσους φόρους δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη φοροδοτική ικανότητα και τις αντοχές των πολιτών.

Δύο είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία κατά τη ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει λάβει υπ' όψιν του τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η πραγματική οικονομία, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2010), ευρίσκεται σε μία κατάσταση επιδεινούμενης ύφεσης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χάνονται, ενώ οι προοπτικές για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις το 2011 είναι ζοφερές (300.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης και 170.000 «λουκέτα» μέχρι το τέλος του 2011, 120.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το 2ο εξάμηνο του 2010).

Αυτό άλλωστε, σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΣΕΒΕΕ, καταγράφεται και στις παραδοχές για τα μακροοικονομικά μεγέθη που υιοθετούνται στο προσχέδιο. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 4,5%, η δημόσια κατανάλωση κατά 8%, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 14,5% στο τέλος του 2011.

Από την άλλη μεριά, όμως, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η αναπτυξιακή διάσταση του προϋπολογισμού του 2011 είναι ισχνή, καθώς μειώνονται περαιτέρω οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ταυτόχρονη σκληρή μείωση εισοδημάτων για κατανάλωση (ενεργός ζήτηση), αύξηση εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ.

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα, όταν θα έχει στη διάθεσή της το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένοντας και τις όποιες διορθώσεις ή αλλαγές θα περιλαμβάνει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 11:48