Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται στις αγορές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 14:57
Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται στις αγορές
Οι G20 ανέβαλαν την επέκταση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ κατά τη σύνοδο του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Μεξικό, ενώ αξίωσαν από την Ευρώπη να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση. Αν αποφασίσει επέκταση των κεφαλαίων διάσωσης, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για την επέκταση των πόρων του ΔΝΤ, διαμήνυσαν οι υπουργοί των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Barroso, ανέφερε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για κάτι τέτοιο εντός του Μαρτίου, αλλά όχι στην επερχόμενη σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη. Η απόφαση των G20 έγινε δεκτή με ρευστοποιήσεις στις αγορές, αν και αργότερα πέρασαν σε στάδιο σταθεροποίησης, σε μια ημέρα ήρεμη επενδυτικά από άποψη οικονομικών ανακοινώσεων κι ενώ η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικές εξελίξεις, όπως είναι η δεύτερη πράξη 3ετούς χρηματοδότησης (LTRO) της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μια ημέρα αργότερα και στις Η.Π.Α. η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke.

Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας είναι φυσικά η ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Schaeuble, να αναφέρει ότι η Bundestag θα εγκρίνει το «πακέτο». Παρ’ όλα αυτά, η κοινή γνώμη στη Γερμανία τάσσεται στην πλειονότητά της κατά της διάσωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, το γιεν άρχισε να απομακρύνεται από τα χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία USDJPY να υποχωρεί κάτω από τα 81,00 γιεν, ενώ και το ζεύγος EUR/JPY δέχεται πιέσεις, υποχωρώντας από τα 110,00 γιεν στην περιοχή των 108,00 γιεν.

Η στερλίνα υποχωρεί από τα υψηλά του 1,5902 (έναντι του δολαρίου) που «έπιασε» την περασμένη Παρασκευή προς τα μέσα της περιοχής του 1,5800.

Η ισοτιμία EUR/USD δοκιμάζει το επίπεδο του 1,3400 προς τα κάτω, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται στο 1,3364.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο δείκτης DAX βρέθηκε να διαπραγματεύεται κάτω από τις 6.800 μονάδες με πτώση άνω του 1% εν όψει της ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 15:00