Την ανησυχία τους εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), εκφράζουν αναφορικά με τους υφιστάμενους οικονομικούς κινδύνους από την παρατεινόμενη, επ’ αόριστον, επαναγορά από την Fed (κρατικών) χρεογράφων στις χρηματαγορές, συναινούν ωστόσο στην άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εργασίες της Νομισματικής επιτροπής της Fed του μηνός Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι στους κόλπους της Τράπεζα υπάρχει προϊούσα επιφυλακτικότητα, έναντι των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων (με την προσθήκη επαναγοράς κι άλλων χρεογράφων) στον ισολογισμό της Fed ύψους 2,9 τρισ. δολαρίων.

«Αρκετά μέλη της ίδιας επιτροπής φρονούν ότι θα είναι αρμόζον να επιβραδυνθεί σαφώς η επαναγορά των ομολόγων, πολύ πριν λήξει το 2013, επικαλούμενα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή το μέγεθος που έχει αποκτήσει ο ισολογισμός», προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των εργασιών της επιτροπής του μηνός Δεκεμβρίου. Αυτή η επιφυλακτικότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής, από μόνη της, φαίνεται πως έχει οδηγήσει σήμερα στην καθοδική τάση στη Wall Street.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ακριβώς το δολάριο ανατιμήθηκε στη Νέα Υόρκη έναντι του ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, η Fed διαβεβαίωσε ότι κάθε μήνα του 2013 θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ συνολικής αξίας 45 δισ. δολαρίων.

Σε γενικές γραμμές, η ίδια επιτροπή κάνει την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αν η Fed δεν στηρίζει την οικονομία τους με χαλαρή νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας: 3,1% το γ’ τρίμηνο 2012, σε ετήσια βάση, υποχωρώντας όμως στο αναιμικό 1,1% στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο-το τελευταίο στοιχείο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκδοχή.

H Fed αποσαφήνισε τελικώς, μετά κάποια αμφιταλάντευση όπως προκύπτει, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι, θα διατηρεί το βασικό παρεμβατικό (δανειστικό) επιτόκιο κοντά στο 0% (στο εύρος 0%-0,25%) έως ότου το ποσοστό ανέργων μειωθεί στο 6,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού-αρκεί όμως οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ να συγκρατούνται στο ρυθμό 2,5% με 12μηνη αναγωγή.

Η καλύτερη επίδοση στο μέτωπο της ανεργίας πέρυσι ήταν το 7,7% στο συνολικό εργατικό δυναμικό-ήταν όμως ακέραιο 10% κάποια στιγμή το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης