Διπλό χαράτσι τον Σεπτέμβρη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 11:04
Διπλό χαράτσι τον Σεπτέμβρη
του Κώστα Ιερίδη

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν δύο φόρους τον Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν δύο φόρους τον ΣεπτέμβριοΟ λόγος για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Το ποσόν που υπολογίζεται να συγκεντρωθεί από την καταβολή της αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το ποσό που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί να ανέρχεται στο 1 δις ευρώ.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο συνολικός λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι;

Περίπου 1,7 δις ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι θα έχει πιάσει τον «στόχο» για έσοδα, εάν από το ποσό αυτό συγκεντρωθεί το 80%, δηλαδή περίπου 1,4 δις ευρώ. Το μέγεθος αυτό θα κρίνει και το εάν επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα που τέθηκαν στον εφετινό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δύο είναι οι επιλογές που υπάρχουν.

Πρώτον, ο φορολογούμενος να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του. Η μοναδική επιλογή που υπάρχει πλέον είναι η πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων. Η αίτηση για τη ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet, ενώ με χειρόγραφη αίτηση στην εφορία μπορούν να ρυθμιστούν και ποσά τα οποία δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Δεύτερον, εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος να συμψηφίσει το ποσό που έχει λαμβάνειν με τμήμα ή το σύνολο του ΕΝΦΙΑ. Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιστραφεί κανένα ποσό φόρου σε φορολογούμενο αν προηγουμένως δεν έχουν αποπληρωθεί άλλες φορολογικές οφειλές του, ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Έτσι, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος σπεύδουν στα τμήματα εσόδων των εφοριών και ζητούν τον συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τον ΕΝΦΙΑ. Ανάλογα με το ύψος επιστρεφόμενου ποσού και ΕΝΦΙΑ, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είτε εξοφλείται πλήρως είτε διαγράφονται ορισμένες από τις πέντε δόσεις του.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 11:07