του Κώστα Ιερίδη

Αυξημένη είναι αυτές τις ημέρες η κίνηση στις εφορίες από φορολογουμένους που επιδιώκουν να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος; Για να μην απολέσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς το δικαίωμα υπαγωγής χάνεται, εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους οφειλές μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή 24 δόσεων (για έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς).

Η ρύθμιση χορηγείται εφόσον λήξει μια οφειλή με την υποβολή αίτησης μέσω Taxisnet. Στη σχετική αίτηση οι φορολογούμενοι δηλώνουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων και εισοδημάτων καθώς και τις μηνιαίες δαπάνες τους. Η ρύθμιση χορηγείται μόνο εφόσον υπάρχει «περίσσευμα» μεταξύ εσόδων και δαπανών του φορολογουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό ο φορολογούμενος να περιμένει προκειμένου να λήξει μια φορολογική οφειλή για να τη ρυθμίσει.

Μπορεί να επισκεφθεί την εφορία του και να υποβάλει χειρόγραφη αίτηση για ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις μιας οφειλής πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αυτό κάνουν αρκετοί φορολογούμενοι εν όψει της λήξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται, εάν δεν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί νέα φορολογική οφειλή εντός 15 ημερών από τη λήξη τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης