ΔΝΤ: Η δόση δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 17:50
ΔΝΤ: Η δόση δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα
Χωρίς «βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», επαναλαμβάνει ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα συμβάλλει σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ και δε συνιστά μόνιμη λύση.

Στο ερώτημα, αν «βιώσιμη λύση για το χρέος» σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή δημόσιων πιστωτών - κατά της οποίας τάσσονται η Γερμανία και η Αυστρία- αναφέρει πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «διαγραφή χρέους», γεγονός όμως είναι ότι το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης.
 
Ο Γιόχαν Πράντερ που εκπροσωπούσε επί 25 χρόνια την Αυστρία στο ΔΝΤ και από την 1η Δεκεμβρίου συμμετέχει στο 24μελές διευθυντήριό του, τόνισε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδείξει υπομονή για τα πολύ αργά και διστακτικά βήματα εξυγίανσης.

Είναι σε όλους σαφές ότι μια βιώσιμη λύση, προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτει, υπονοώντας προφανώς -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- τις εκτιμήσεις των αγορών ότι μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013.

Παράλληλα, όμως, εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν νωρίτερα τολμηρότερα βήματα, διότι διαφορετικά, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση για τους εμπλεκόμενους, καθώς υπάρχει μια επιμονή των αγορών και των αναλυτών για την Ελλάδα, που μπορεί να έχει γρήγορα αρνητικές επιπτώσεις, αν το θέμα καθυστερεί για πολύ ακόμη χρόνο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 17:50