ΔΝΤ: Παραγραφή των χρεών της Αϊτής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010, 05:14
ΔΝΤ: Παραγραφή των χρεών της Αϊτής
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες την παραγραφή του χρέους της Αϊτής προς το ίδιο κι ανακοίνωσε πως καθιστά διαθέσιμα νέα δάνεια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανακούφιση των πολιτών, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του χρέους της Αϊτής, που ανερχόταν σε 268 εκατ. δολάρια, και προσέφερε ένα τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 60 εκατ. δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο ως τα τέλη του 2011, για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και την αποφυγή των διακυμάνσεων στο νόμισμά της.

Επίσημα, πάνω από 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών ο οποίος «ισοπέδωσε» τη χώρα τον Ιανουάριο. Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε τον Μάρτιο βοήθεια ύψους 9,9 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Αϊτή, η χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν έχει στόχο να μεγεθύνει εκ νέου τα χρέη της χώρας, αλλά να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στις νομισματικές ισορροπίες, λόγω των μεγάλων εισροών βοήθειας στη χώρα.

Τέλος, ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν την Αϊτή, ώστε η διαδικασία της ανοικοδόμησης να επιταχυνθεί και οι κοινωνικές εντάσεις να αμβλυνθούν.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010, 05:16