Για πρώτη φορά εκ συστάσεως της οικονομικής ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραδέχεται ότι η διάλυση του ευρώ είναι πιθανή.

Στην επίσημη μελέτη που εκπόνησε για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν ουσιώδη «ελαττώματα» στο σχεδιασμό του ενιαίου νομίσματος και λέει ότι ένα πιθανό σενάριο είναι μια άτακτη χρεοκοπία και μια αποπομπή χώρας – μέλους από την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ, δεν θεωρούσαν ρεαλιστικό ένα τέτοιο καταστροφικό για την Ευρωζώνη σενάριο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη (plan B) για μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων ανησυχιών για τη δυσοίωνη κατάσταση της Ισπανίας, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή απόσυρση καταθέσεων, την ώρα που αγωνίζεται να συγκεντρώσει χρήματα με λογικούς όρους δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, οι φωνές που πιστεύουν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας πληθαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ πάντως επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι συνέπειες από τη χρεοκοπία μιας χώρας ή από την έξοδό της από τη νομισματική ένωση.

Στο Οutlook για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο επισημαίνει: «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό ότι κι άλλες οικονομίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν ανάλογους κινδύνους, θα υποστούν τεράστια πίεση, θα ξεσπάσει τεράστιος πανικός στις αγορές, ενώ οι καταθέσεις θα “κάνουν φτερά” από πολλούς τραπεζικούς οργανισμούς».

Υπ’αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει το ΔΝΤ, μια πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης δεν θα μπορεί να αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν μεγάλες πολιτικές αναταραχές που θα προκαλέσουν οικονομικές συνέπειες πολύ χειρότερες από τις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης