Την ύπαρξη μιας ισορροπημένης και σταθερής κλαδικής συλλογικής σύμβασης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου ο πρόεδρος ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης στη δήλωσή του μετά την 1η συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων του εμπορίου. Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης ανέφερε τα εξής:

«Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη κλαδική σύμβαση του εμπορίου, τολμήσαμε να κάνουμε μια αρχή και να επιχειρήσουμε κάτι δύσκολο, κάτι καινούργιο που εάν έχει αποτέλεσμα, θα αποτελέσει «πυξίδα» για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μίας ισορροπημένης και σταθερής κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιβίωσής του. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται με τους νόμους της ζούγκλας. Πρέπει να προηγείται ειλικρινής διάλογος, που θα σταθμίζει με ακρίβεια τις επιδράσεις της συγκυρίας και θα οδηγεί σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις παλαιές, ευάλωτες και ασταθείς συμφωνίες και να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρή κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις της Τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και κανιβαλισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τέλος θα καταλάβουμε όλοι ότι η όποια μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου (π.χ. 815 του 2008 από τα 918 ευρώ σήμερα) δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν περιορίσουμε τις επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, αποζημιώσεις, χρόνου προειδοποίησης, προσαύξησης αμοιβών αργιών και Κυριακών, ωριμάνσεων, επιδομάτων, ρεπό, κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ακόμα και κατάσχεσης των μισθών από τις τράπεζες και το δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΣΕΕ σε μια διερευνητική αλλά ουσιαστική και φιλική συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του εμπορίου, πρότεινε αντί να μπαλώσουμε την εν ισχύ σύμβαση να σχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική, κλαδική σύμβαση. Οι δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στην εξέλιξη του διαλόγου είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια εθνική εργασιακή συμφωνία που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών».

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης