Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 13:09
Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI
Ξεκινούν σήμερα στη Φρανκφούρτη επισήμως οι διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα διέπουν το haircut του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που έδωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σχέδιο που του παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί μια συναλλαγή, η οποία θα προσελκύσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη της κοινότητας των ομολογιούχων.

«Κλειδί» για την επιτυχία του PSI+ θεωρείται το υψηλό επιτόκιο που θα προσφερθεί για τα νέα ομόλογα, αλλά και η διαχείριση του ποσού των 30 δισ. ευρώ, που θα δοθεί με τη μορφή μετρητών στους ομολογιούχους που θα αποδεχθούν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε δηλώσεις του στο Reuters ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια που προτείνει το IIF είναι δύο. Το πρώτο είναι αυτό που προβλέπει ένα γενικό «κούρεμα» ομολόγων κατά 50% για όλους και το δεύτερο είναι εκείνο που αποτελείται από δύο εναλλακτικά σενάρια, τα οποία όμως δεν περιέγραψε.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 13:28