Στα 13 δις ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε, με τη σημερινή συνεδρίαση να είναι η τέταρτη συνεχόμενη κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο «κόκκινο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για την εβδομάδα από Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου μέχρι Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε απώλειες 20%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συρρικνώθηκε κατά 13 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης «αέρας» έγιναν πάνω από 11 δισ. ευρώ από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.


Πρόκειται για μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης έπεσε στις 824 μονάδες
Πρόκειται για μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης έπεσε στις 824 μονάδες. Το «κακό» ξεκίνησε την Τρίτη οπότε ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση από το 1987, ενώ μέχρι και χθες οι απώλειες ξεπερνούσαν το 21%.

Όλα αυτά, όταν ένας μεγάλος αριθμός brokers εκτιμούσε ότι ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 1400-1500 μονάδες. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει στο ελληνικό ταμπλό όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη η απόδοση του 10 ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης σε διάστημα μίας εβδομάδας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάιο του 2012 της ευρωπαϊκής κρίσης. Στο τριετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, η απόδοση εκτοξέυθηκε κατά 450 μονάδες βάσης.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν απομένουν παρά εννέα χρηματιστηριακά εργάσιμες ημέρες, καθώς το χρηματιστήριο δεν λειτουργεί την 24η, 25η και 26η Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης