Γ. Στουρνάρας: Ουδείς έχει τη διάθεση για άλλο ένα μνημόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017, 12:44
Γ. Στουρνάρας: Ουδείς έχει τη διάθεση για άλλο ένα μνημόνιο
«Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο» επεσήμανε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, τόνισε πως οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τα οποία, όπως αποφασίστηκε πέρυσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με τα υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Εκτίμησε, πάντως, ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ωστόσο ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.

Σημείωσε ακόμη ότι η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρθρωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017, 12:45