Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιτρέψει στην Ισπανία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της το 2014 αντί του 2013 που ήταν ο αρχικός στόχος, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η απόφαση «αναμένεται να επικυρωθεί» αύριο Τρίτη στη διάρκεια μιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαϊκές πηγές είχαν δηλώσει στις 30 Μαΐου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο να δώσει έναν επιπλέον χρόνο στην Ισπανία ώστε να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή, στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου, ανέμενε ότι το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανερχόταν φέτος στο 6,4% του ΑΕΠ της χώρας και στο 6,3% το 2013. Λίγο αργότερα η ισπανική κυβέρνηση είχε επαναλάβει ότι θα διατηρήσει, χάρη στο πρόγραμμα λιτότητας που υιοθέτησε, τους στόχους της για έλλειμμα 5,3% φέτος και 3% το 2013.

Όμως «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ισπανία κινδυνεύει να βυθιστεί σε βαθιά ύφεση» φέτος, υπογράμμισε σήμερα μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι «προφανώς εξαιρετικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια αύξηση του ΦΠΑ, η οποία έχει καταστεί απαραίτητη σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας της παραοικονομίας που προκαλεί μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κράτους.

«Αν όσοι πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ το έκαναν περισσότερο, δεν θα ήταν απαραίτητο να αυξηθεί τόσο», υποστήριξε ο Μοντόρο σε μια διάσκεψη επιχειρηματιών κοντά στη Μαδρίτη.

«Αυτή η συζήτηση για την αναγκαιότητα για την αύξηση ή μη του ΦΠΑ δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η παραοικονομία», συνέχισε ο ισπανός υπουργός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απώλειες εσόδων για το ισπανικό κράτος εξαιτίας της μαύρης εργασίας ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης