Γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ έως το 2021 παραμένει ο Άνχελ Γκουρία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 08:37
 Γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ έως το 2021 παραμένει ο Άνχελ Γκουρία
Οι 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποφάσισαν ομόφωνα να αναθέσουν στον Μεξικανό Άνχελ Γκουρία μία τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Ο Γκουρία, ο οποίος έφερε τον ΟΟΣΑ στο διεθνές προσκήνιο αφότου ανέλαβε τα ηνία της διεύθυνσής του το 2006, θα παραμείνει έτσι επικεφαλής του οργανισμού έως το 2021.

«Αυτή η ομόφωνη απόφαση είναι μία αναγνώριση των ενεργειών (του Γκουρία) προκειμένου να οικοδομήσει έναν οργανισμό πιο σωστό, πιο ανοικτό και πιο κοινωνικό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ.

Ο Γκουρία έκανε τον ΟΟΣΑ έναν οργανισμό «ηγέτη στον κόσμο όσον αφορά στην προσέγγιση των πιο κρίσιμων παγκόσμιων προβλημάτων, σε όρους οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος και διακυβέρνησης» και επέτρεψε «στους φορολογουμένους σε ολόκληρο τον κόσμο να εξοικονομήσουν 37 δισεκατομμύρια ευρώ», με τις ενέργειές του προς όφελος της φορολογικής δικαιοσύνης, έγραψε ο Εσθονός Μάρτεν Κοκν εξ ονόματος όλων των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Πριν αναλάβει τον ΟΟΣΑ, ο Άνχελ Γκουρία, 65 ετών, είχε διακριθεί ως μέλος της μεξικανικής κυβέρνησης, ιδίως ως υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 1998 έως τον Δεκέμβριο του 2000. Είχε συμβάλει ώστε η χώρα να βγει από μια σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, κυρίως επαναδιαπραγματευόμενη το εξωτερικό της χρέος.

Υπό την ηγεσία του, ο ΟΟΣΑ, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου προήγαγε τα οικονομικά συμφέροντα του δυτικού στρατοπέδου, έγινε ένα κέντρο ειδικών, το οποίο συμβουλεύονται ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Ωστόσο, ο οργανισμός έχει δεχθεί συχνά κριτική για τον φιλελεύθερο προσανατολισμό του και για ένα όραμα για τον κόσμο το οποίο ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των αναπτυγμένων οικονομιών. Αν και ανοίγεται σιγά σιγά στις αναδυόμενες οικονομίες, ο ΟΑΣΑ εξακολουθεί να θεωρείται ως το «κλαμπ των πλούσιων χωρών».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 08:37