«Ηλεκτρονικά» συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:03
«Ηλεκτρονικά» συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων
Μετά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τα «ηλεκτρονικά» συμβόλαια για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθιστώντας παράλληλα συνυπεύθυνους για την όποια απόκρυψη φορολογητέας ύλης όλους τους συμμετέχοντες στη συναλλαγή.

Η σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας, βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, στερεί από το Δημόσιο σημαντικού ύψους έσοδα, καθώς η αξία αυτή είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, κατά πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία του ακίνητου και βεβαίως την πραγματική τιμή εξαγοράς του.

Η απόκρυψη, μάλιστα, της φορολογητέας ύλης γίνεται στην κυριολεξία κάτω από τη… μύτη του Δημοσίου με ευθύνη της τράπεζας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χορηγεί δάνειο προς τον αγοραστή ακόμη για το 100% της αξίας του ακινήτου.

Με αυτόν τον τρόπο καταβάλλεται μικρότερος φόρος μεταβίβασης, καθώς ένα σημαντικό ποσό παραμένει αδήλωτο και αφορολόγητο. Είναι συνήθως το ποσό που η τράπεζα χορηγεί στον υποψήφιο αγοραστή εν είδει επισκευαστικού δανείου. Ειδικά, δε, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου φόρος, παρά το ότι η πραγματική αξία του ακινήτου μπορεί να είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και 65% υψηλότερη από την αντικειμενική.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Πηγή: kerdos

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:20