Ανάλογα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη κινείται η αγορά σύμφωνα με την FXCM. Στο απογευματινό της σχόλιο, αναφέρει τα εξής:

«“Εύθραυστη” αποδεικνύεται η αισιοδοξία γύρω από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση καθώς αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι διαφωνίες των μελών της Ευρωζώνης κυρίως ως προς τη δομή του δεύτερου ελληνικού πακέτου στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε η τρέχουσα εβδομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κρίσιμη καθώς διεξάγονται στη σειρά ψηφοφορίες για την επικύρωση της απόφασης διεύρυνσης των δυνατοτήτων του EFSF στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η συζήτηση, πάντως, για μια επέκταση των κεφαλαίων του ταμείου σκοντάφτει εκ νέου στις αντιδράσεις της Γερμανίας.

Εντωμεταξύ, αναμένονται ανακοινώσεις από την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με την Κομισιόν, γεγονός που ενισχύει της ελπίδες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί πάντως σε έκτακτο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η επικύρωση της συμφωνίας για διεύρυνση των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF από τη Φινλανδία μετά την χθεσινή επικύρωση από τη Σλοβενία. Μάλιστα μια θετική έκβαση αναμένεται να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα και αντίστροφα. Την ίδια στιγμή τα CDS δείχνουν ότι η αγορά αποτιμά χρεοκοπία της Ελλάδας σε ποσοστό 92,9%. Έως τώρα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχει επικυρώσει και η Αυστρία, ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το ελληνικό πακέτο στήριξης, δημοσίευμα των FT υπογραμμίζει το διχασμό εντός της Ευρωζώνης με τις 7 από τις 17 χώρες-μέλη να ζητούν από τους ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν μεγαλύτερες ζημίες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεδομένου ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την περίοδο υπογραφής της συμφωνίας.

Ανοδικό ξέσπασμα στο ευρώ πάνω από τα 1,36 δολάρια πρόσφερε νωρίτερα δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune που κάνει λόγο για μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για την Ελλάδα υπό την ονομασία “Eureca”, το οποίο συντάχθηκε από συμβούλους της Μέρκελ με ισχυρή επιρροή και προβλέπει άμεση μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ. Βάσει του σχεδίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει σε μια δομή τα περιουσιακά της στοιχεία, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 125 δισ. ευρώ.

Επίσης, στήριξη στο ευρώ προσέφεραν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Barroso, ο οποίος πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων και την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με στόχο την άντληση 55 δισ. ευρώ ανά έτος. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,01% ανά συναλλαγή σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, ενώ δεν είναι γνωστή ακόμα η επιβάρυνση για τις συναλλαγές συναλλάγματος. Κατά του μέτρου φαίνεται ότι τάσσονται Ιταλία, Βρετανία και Σουηδία, ενώ θετικά βλέπουν το μέτρο Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Βέλγιο και Γερμανία.

Με δεδομένα τα παραπάνω και τις εξελίξεις να είναι διφορούμενες, οι αγορές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και υποβάλλονται και πάλι σε νέες δοκιμασίες. Άλλωστε όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή του μήνα και του τριμήνου αναμένεται αναδιάταξη των ισορροπιών στις αγορές. Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ και το γιεν ενισχύονται έναντι του δολαρίου, ενώ τα commodity currencies υποχωρούν. Έτσι, η ισοτιμία ευρώ-δολάριο βρέθηκε να προσεγγίζει την περιοχή του 1,3700, η στερλίνα ενισχύεται στο 1,5660 έναντι του δολαρίου, ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι του ελβετικού φράγκου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης