Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού φορέα με αρμοδιότητα τον έλεγχο των τραπεζών της Ευρωζώνης από το 2013 και έπειτα, χωρίς, ωστόσο, να δίνονται λεπτομέρειες ως προς τον αριθμό των τραπεζών και ποιες θα βρεθούν κάτω από την εποπτική ομπρέλα.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο στην απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) εντός του επόμενου έτους, κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι «27» αποφάσισαν να υιοθετήσουν νομικό πλαίσιο έως το τέλος του έτους που να παρέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλήρη αρμοδιότητα για την τραπεζική εποπτεία, λαμβάνοντας συμβουλευτικές οδηγίες από τις κρατικές κανονιστικές αρχές. Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας το πιθανότερο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2013.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δεν ενθάρρυναν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις περισσότερες αγορές να τηρούν αμυντική στάση. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου δοκίμασε το επίπεδο του 1,3050 προς τα κάτω, ενώ με μικρές μεταβολές κινήθηκε και η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του αμερικανικού νομίσματος, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία δημόσιου δανεισμού για τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία.

Πηγή: FXCΜ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης